Onthulling spectaculaire Romeinse kano in zandwinning Over de Maas

Gepubliceerd op: .

Op zaterdag 11 mei ’19 presenteert Expeditie Over de Maas de onthulling van een complete en uiterst zeldzame boomstamkano uit de Romeinse tijd. Dit gebeurt in het zandwinningsproject Over de Maas Alphen/Dreumel waar de kano is gevonden. Daarna zijn er rondvaarten, wandel- en fietstochten. Bekijk het programma.

Enthousiaste gastgravers

De kano werd ontdekt in 2016 en na verder onderzoek in de omgeving uiteindelijk in juni 2018 in zijn geheel gelicht en in een speciaal op maat gemaakte stalen bak geplaatst. In de afgelopen maanden is de kano langzaam uitgegraven tijdens 10 pop-up Archeohotspot-avonden. Steeds 10 nieuwe enthousiaste gastgravers hebben onder leiding van de archeologische werkgroep van Expeditie Over de Maas en professionele scheepsarcheologen van Stichting Batavialand de kano meter voor meter blootgelegd. In totaal is de kano dus door minstens 100 gepassioneerde geschiedenisliefhebbers ontdekt!

Unieke ontdekking voor de geschiedenis van Nederland

De kano is een prachtig bewaard gebleven, zeer bijzonder Romeins vaartuig van 10 meter lang, gemaakt van een uitgeholde boomstam en is een unieke ontdekking voor de geschiedenis van Nederland ten tijde van de Romeinen. Niet eerder werd er een complete Romeinse boomstamkano van deze afmetingen en met deze details in Nederland blootgelegd. En niet eerder werd dat op deze manier door zoveel onervaren mensen op een zeer professionele manier gedaan.

Expeditie Over de Maas

De archeologische werkgroep van Expeditie Over de Maas is een vrijwillige werkgroep van professionele en amateur-archeologen, Deze werkgroep zorgt voor de archeologische vondsten die gedaan worden tijdens de winning van klei en zand in het gebied Over de Maas (Dreumel /Alphen, Gelderland).

Onthulling

De kano wordt op 11 mei om 14.00 uur door de trotse gastgravers voor het eerst aan het grote publiek getoond. Deze onthulling gebeurt in het kader van de Nationale Romeinenweek en in samenwerking met Archeohotspots, Stichting Batavialand en Zandwin-en natuurontwikkelingsproject Over de Maas. Het depot met talloze vondsten is deze middag ook geopend.

Activiteiten

Wie meer wil zien van het gebied waar de kano is gevonden, kan naderhand mee met een fietstocht van Natuurmonumenten, een wandeling van IVN Maas & Waal naar fort De Voorn of mee met een rondvaart op de plas met toelichting van Nederzand.

Locatie: Zandwin- en natuurontwikkelingsproject Over de Maas, Maasdijk 23a, 6621 KE, Dreumel. Volg de borden voor parkeren. Kom als het kan op de fiets.

over de maas logo  natuurmonumenten logo ivn logo

Programma 11 mei 2019

  • 14.00 uur Onthulling Romeinse boomstamkano
  • 14.15 – 16.00 uur Bezichtiging overige vondsten in de schuur
  • 14.45 / 15.30 / 16.15 uur Rondvaart op de plas met de Columbus
  • 15.00 / 16.00 uur Fietstocht Moleneind met Natuurmonumenten
  • 14.30 / 15.00 / 15.30 uur Wandeltocht Fort Voorne met gidsen IVN

Download het programma