Over de Maas ruimt plastic langs Maasoever op

Gepubliceerd op: .

Lossen schip via koker voorkomt plastic langs Maasoever

Er is op 18 oktober 2018 ruim 12 km oever schoongemaakt langs de Maas. Naar aanleiding van de bevindingen van een aantal bezorgde burgers is actie ondernomen om het aanwezige plastic op te ruimen omdat Over de Maas zelf niet kan uitsluiten dat dit afkomstig is vanuit haar project en daarom haar verantwoordelijkheid wilde nemen.  Bij het opruimen is gebleken dat het aangetroffen plastic zich met name op een niveau bevindt waar de waterstand van de Maas al geruime tijd niet meer geweest is door de aanhoudende droogte. Dit plastic heeft mogelijk in een partij grond voor de herinrichting van het project Over de Maas gezeten die gelost is in de periode voorafgaand aan de komst van een stortkoker.

Lossen via een koker

Projectleider Herman van der Linde van het project Over de Maas betreurt het ten zeerste als dit plastic vanuit zijn project afkomstig is en de rivier heeft kunnen bereiken. Van der Linde: “Niemand wil plastic in de rivier of in zee. Wij zeer zeker niet. Daarom ruimen we eventueel aanwezige drijvende bestanddelen die meekomen in aangevoerde grond of baggerspecie ook altijd op. Ook weigeren we partijen waar we plastic in zien zitten. Sinds mei van dit jaar wordt alle grond en bagger gelost via een koker. Dit is een drijvend stalen frame met wanden die drie meter diep in het water steken zodat daar eventuele drijvende bodemvreemde bestanddelen als plastic of bijvoorbeeld plantenresten grotendeels kunnen worden afgevangen en alsnog kunnen worden verwijderd. Ook is de locatie van het toepassen van grond en baggerspecie verplaatst naar het uiteinde van de plas, dus zover mogelijk van de open verbinding met de Maas. Daarnaast schonen we iedere week de oevers van ons project helemaal op. De kans dat na al deze getroffen maatregelen nog plastic de Maas zal kunnen bereiken lijkt ons nu zeker uitgesloten.” 

Iedereen mag komen kijken

Er bestaan veel misvattingen over de verondiepingsactiviteiten in het project Over de Maas. Projectleider Herman van der Linde betreurt dit ten zeerste. “Er wordt een compleet verkeerd beeld gecreëerd van wat hier gebeurt. Onze activiteiten zijn gebonden aan wet- en regelgeving en we leven daarnaast onze zorgplicht na. Daar worden we ook streng op gecontroleerd. En als er zaken niet volledig op orde zijn, zoals bijvoorbeeld de papieren van een schip, dan doet het Bevoegd Gezag zijn werk.

Rondleidingen

Iedereen die wil weten wat wij hier doen en hoe wij daarbij werken is van harte welkom om te komen kijken, vragen te stellen of rapporten in te zien. Wie monsters wil komen nemen is eveneens welkom. Wij willen daarin volledig meewerken”.

Op 16  en 23 november tussen 13.30 en 16.00 uur vinden rondleidingen plaats. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.