Recreatie in Over de Maas

Iedereen kan genieten van het prachtige natuurgebied Over de Maas. Er zijn diverse recreatieve voorzieningen gerealiseerd. Zo is er een fietspad aangelegd van 2,6 kilometer dat via het Dijkmagazijn in Alphen en de Moleneindsche Waard naar de veerpont Alphen-Lith loopt. Onderweg genieten bezoekers van de diverse bezienswaardigheden, zoals de speciaal voor het dorp Alphen aangelegde natuurschaatsbaan van 400 meter. Wist u dat die buiten de vorstperiode dienstdoet als ondiepe plas voor foeragerende steltlopers en andere watervogels? Ook voert de inspirerende route langs de vistrap die zich bij de stuw van Lith bevindt, en het kunstwerk dat het waterpeil van de kwelplas in de Moleneindsche waard regelt.

Inspirerende wandelroutes

Behalve dit fietspad is er ook 7,5 kilometer semi-verhard wandelpad aangelegd met langs de route speciaal vervaardigde betonnen zitbanken, die het archeologische rijkdom van dit gebied laten zien. Een deel van het wandelpad in de Moleneindsche Waard is onderdeel van het 15 kilometer lange klompenpad Moas-Wetteringpad in de omgeving van Alphen.

Doordat er ook aansluiting is gezocht bij de bestaande wandelroute op Fort Voorne, is er een mooi wandelnetwerk ontstaan. Op een markant punt langs het wandelpad is een fraai vogelkijkscherm gebouwd waarin dezelfde archeologische beeldmerken terugkeren. Hier kunnen wandelaars genieten van de grote aantallen watervogels die dit bijzondere gebied inmiddels als hun thuis hebben omarmd.

 

Vanaf het piramidevormige uitkijkpunt met zitbank, gelegen bij de parkeerplaats met ingang aan de van Heemstraweg, genieten bezoekers van de schitterende flora en fauna in de omgeving. De vormgeving van dit uitkijkpunt is gebaseerd op de zogenaamde redoutes die door Maurits van Nassau (bouwer van Fort Voorne) overal langs de grote rivieren werden gebouwd.

Om de rust in het natuurgebied te waarborgen is er geen watersport of recreatievaart op de plas toegestaan. Daarom is er in de opening naar de Maas een blokkade in de vorm van een forse drijvende ballenlijn aangebracht.